Het ziekenhuis

Sinds 2016 is MMWT bezig met de renovatie van het Embangweni Hospital. Maar het ziekenhuis heeft al een lange geschiedenis!

Embangweni Hospital

https://www.google.com/maps/place/CCAP+Embangweni+Mission+Hospital/@-12.1369333,33.4764628,378m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x191c5d2436efc8b7:0x32f7ad721ecdf4ca!8m2!3d-12.1368157!4d33.476428

(klik op het plaatje voor een overzicht in Google Maps)

Klein regionaal ziekenhuis sinds begin 1900

Het dorpje Embangweni ligt in het noordwesten van Malawi, ongeveer 4 uur met de auto vanaf de hoofdstad Lilongwe. Begin 1900 werd hier vanuit Zuid-Afrika een zendingspost gesticht. De zendingswerkers hebben er ook een ziekenhuisje gebouwd dat inmiddels is uitgegroeid tot de belangrijkste medische hulppost in de regio. Het ziekenhuis werd afgelopen decennia gesteund door kerken in Ierland, Schotland en de US, maar tot de komst van MMWT in 2016 is er nauwelijks aandacht vanuit het buitenland voor het ziekenhuis meer geweest.

Geen medisch personeel, slechte infrastructuur

Afgelopen 10 jaar was er geen arts meer aanwezig in het Embangweni ziekenhuis en werd de zorg gerund door enkele clinical officers (gespecialiseerde verpleegkundigen). Geld om te investeren of de gebouwen te onderhouden is er eigenlijk nooit geweest. De meeste gebouwen van het Embangweni Hospital zijn daarom oud, vies en kapot. Sommige zaaltjes staan er al bijna 100 jaar. Patiënten met ernstige wonden en infecties liggen onder een kapot lekkend dak of liggen in de tocht van de wind. Vooral in het malariaseizoen is het aanpoten geblazen. In het ‘Mango-seizoen’ liggen er veel kinderen met botbreuken. Zij vallen uit de boom wanneer ze proberen rijpe mango’s te plukken.

Groot belang voor de regio

Hoewel er gebrek is aan van alles en nog wat, is het Embangweni Mission Hospital toch erg belangrijk. Het ziekenhuis is de enige plek in de wijde omtrek waar men medische zorg kan krijgen. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt minstens 60 km verderop. Voor ons een relatief kleine afstand, maar niet voor Malawianen. Ze hebben namelijk geen geld om transport te betalen wat betekent dat ze vaak lange afstanden te voet moeten afleggen.
Vanuit het ziekenhuis worden 27 hulpposten in de omgeving onderhouden. Deze hulpposten zijn een soort ‘eerste hulpposten’ op het platteland.Vanuit het ziekenhuis gaan elke maand verpleegkundigen naar de hulpposten en worden medicijnen gebracht om lokale mensen te voorzien. De hulpposten liggen allemaal binnen een straal van ca 55 km rondom het Embangweni Hospital.

Malawi

Malawi is een van de allerarmste landen in de wereld. Driekwart van de ongeveer dertien miljoen Malawianen verdient minder dan twee dollar per dag. Meer dan helft van de bevolking is kind, omdat de volwassenen massaal sterven door honger en armoede. Ziekten als aids, tuberculose en malaria eisen voortdurend hun tol, waardoor de gemiddelde levensverwachting voor een Malawiaan nauwelijks meer is dan veertig jaar.

Onder deze dramatische omstandigheden probeert het Embangweni ziekenhuis hulp te bieden. Sinds 2017 ondersteunt het Malawi Mission Work Team dit ziekenhuis op het platteland van Malawi, 11 jaar nadat in 2006 een vergelijkbaar project is gestart in het Nkhoma Hospital. Het MMWT is blij dat het Nkhoma-ziekenhuis ver boven de gemiddelde standaard van Malawi is uitgekomen. Bovendien is er in Nkhoma op dit moment een goed management, dat in staat is de huidige positie te handhaven.